ბიზნესი
06/05/2022

ქართული თევზი და ხიზილალა გლობალურ ბაზარზე გავიდა

ადგილობრივი თევზის პროდუქტების პოპულარიზაციის მიზნით, ქართული თევზი და ხიზილალა გლობალურად ფართოვდება, ამ პროცესს კი ტექნოლოგიების მთავარი ოფიცერი ლერი ჭიჭინაძე უძღვება, რომელიც St. Louis University-ს კურსდამთავრებულია.

მიუხედავად იმისა, რომ საწყის ეტაპზე ფერმა ექსპერიმენტული საწარმო იყო, ქართული თევზისა და ხიზილალის დამფუძნებელმა მალხაზ შუბალიძემ გუნდთან ერთად შეძლო სირთულეების დაძლევა. კომპანიის თავდაუზოგავი შრომა დაეხმარა მას გამხდარიყო ყველაზე ღირებული და გავლენიანი მოთამაშე კავკასიის ბაზარზე, რაც აისახა როგორც საბითუმო, ისე საცალო ბაზარზე და იმპორტის მოცულობაც გაზარდა.

კომპანია არსებული მეურნეობისა და ხიზილალის სახელოსნოს გაფართოებას გეგმავს, ასევე ახალი თევზის მეურნეობის შექმნას, რომელიც ორიენტირებული იქნება კოლხური ზუთხის რეპროდუქციაზე, რაც ხელს შეუწყობს მეტ ინვესტიციებს, ახალ ტექნოლოგიებს, მეორადი პროდუქტების მოცულობისა და დასაქმებულთა რაოდენობის ზრდას.

"რამდენიმე ახალი მეურნეობა აშენდა, რომლებსაც სიამოვნებით გავუწევთ კონსულტაციას, დავეხმარებით, რომ წვლილი შევიტანთ ქართული აკვაკულტურის განვითარებაში".–ამბობს, მალხაზ შუბალიძე.

ქართული თევზი და ხიზილალა არის მეურნეობა, რომელიც სუფთა წყალს მდინარე კინტრიშიდან იღებს, ამასთან სასოფლო-სამეურნეო მიწების დასაცავად 105 მეტრი სიმაღლის კაშხალი აქვს. ფერმა აკმაყოფილებს ევროპულ სურსათის უვნებლობისა და ჰიგიენის სტანდარტებს და ყოველთვის ეძებს გზებს თავისი პრაქტიკის გასაუმჯობესებლად.

დღეისათვის არსებობს ოთხი განსხვავებული სუფთა თევზის სახეობა, რომლებიც აწარმოებენ მაღალი ხარისხის წითელ და შავ ხიზილალას. ფერმერები ყოველთვის აკონტროლებენ წყლის ხარისხს და ზრდის მახასიათებლებს, თევზს მაღალი ხარისხის საკვებს აჭმევენ, როგორიცაა Biomar, Skretting, Coppens და იყენებენ ინოვაციურ მეთოდებს ხიზილალის გემოს გასაუმჯობესებლად. ამ მიდგომით ახერხებენ თითქმის გადაშენებული კოლხური ზუთხის ახალი თაობის შექმნას.

ეს რთული პროცესები მოითხოვს გამოცდილი პროფესიონალების დახმარებას. კომპანიამ მოამზადა თავისი ორი თანამშრომელი იქთიოლოგიაში, რათა უკეთ წარმოადგინონ კომპანია ადგილობრივ ბაზარზე. მათ თავიანთი ფერმერების განვითარება პრიორიტეტად აქციეს და რეგულარულად ავარჯიშებენ გუნდის დანარჩენ წევრებს.

კომპანია ორ წელზე მეტია ჩართულია ეროვნულ ინიციატივაში. აჭარის მაღალმთიან მდინარეებზე კალმახის თევზაობა მიზნად ისახავს ამ მდინარეებზე განლაგებული ჰიდროელექტროსადგურების მიერ მიყენებული ეკოლოგიური ზიანის შემცირებას. ამ პროცესმა უკვე გაათავისუფლა დიდი რაოდენობით კალმახი ველურ ბუნებაში. ფერმა ბათუმის აკვარიუმთან ერთად მემორანდუმის საფუძველზე კოლხური ზუთხის შექმნასა და რეპროდუცირებაზე მუშაობს. ობიექტმა უკვე გამოუშვა რამდენიმე ასეული ეგზემპლარი. ზემოაღნიშნული ფაქტორები მნიშვნელოვანია ქართული თევზისა და ხიზილალის გლობალური ბაზრისთვის.